Hulajdy

Hulajdy

Najprostsze kluski ziemniaczane – w tym wydaniu pochodzą z Małopolski, dokładnie z okolic Trzebini. Nazwa wzięła się od hulania: „Hulajdy tak tańcowały w garnku, że nie można ich było wyłowić po ugotowaniu”

Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

10-12 min.

Porcje

2

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • opcjonalnie: mąka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce lub blendujemy, porządnie odsączamy na ściereczce nad miską, wodę wylewamy, a do suchej masy dodajemy zebraną na dnie miski skrobię. Mieszamy z solą.
  2. Z powstałej masy formujemy nieduże kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Wrzucamy do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 10–12 minut.
  4. Podajemy zalane gorącym mlekiem albo posypane podsmażoną cebulką.