
Hulajdy
Najprostsze kluski ziemniaczane – w tym wydaniu pochodzą z Małopolski, dokładnie z okolic Trzebini. Nazwa wzięła się od hulania: „Hulajdy tak tańcowały w garnku, że nie można ich było wyłowić po ugotowaniu”
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10-12 min.
Porcje
2
Składniki
- 500 g ziemniaków
- sól
- opcjonalnie: mąka ziemniaczana
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce lub blendujemy, porządnie odsączamy na ściereczce nad miską, wodę wylewamy, a do suchej masy dodajemy zebraną na dnie miski skrobię. Mieszamy z solą.
- Z powstałej masy formujemy nieduże kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Wrzucamy do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 10–12 minut.
- Podajemy zalane gorącym mlekiem albo posypane podsmażoną cebulką.