Kopytka

Kopytka

Ukochane kluski wszystkich Polaków w klasycznym wydaniu

Czas przygotowania

15-30 min.

Czas gotowania

5 min.

Porcje

2-3

Składniki

  • ok. 750 g ziemniaków (czyli 500 g po ugotowaniu)
  • 100-125 g mąki pszennej
  • jajko
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, przestudzone przeciskamy przez praskę.
  2. Wykładamy ziemniaki na posypaną mąką stolnicę, dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto.
  3. Jeśli ciasto bardzo się klei, można dosypać jeszcze odrobinę mąki, ale im jej mniej, tym smaczniejsze kopytka. Tempo wyrabiania też ma znaczenie – im dłużej gnieciemy ciasto, tym więcej mąki potrzeba.
  4. Ciasto dzielimy na cztery części i z każdej formujemy wałeczek o średnicy ok. 2 centymetrów.
  5. Wałeczki kroimy skośnie na równe kawałki o szerokości ok. 1,5 centymetra.
  6. Wrzucamy kopytka do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 3–4 minuty.