
Kopytka
Ukochane kluski wszystkich Polaków w klasycznym wydaniu
Czas przygotowania
15-30 min.
Czas gotowania
5 min.
Porcje
2-3
Składniki
- ok. 750 g ziemniaków (czyli 500 g po ugotowaniu)
- 100-125 g mąki pszennej
- jajko
- sól
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, przestudzone przeciskamy przez praskę.
- Wykładamy ziemniaki na posypaną mąką stolnicę, dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto.
- Jeśli ciasto bardzo się klei, można dosypać jeszcze odrobinę mąki, ale im jej mniej, tym smaczniejsze kopytka. Tempo wyrabiania też ma znaczenie – im dłużej gnieciemy ciasto, tym więcej mąki potrzeba.
- Ciasto dzielimy na cztery części i z każdej formujemy wałeczek o średnicy ok. 2 centymetrów.
- Wałeczki kroimy skośnie na równe kawałki o szerokości ok. 1,5 centymetra.
- Wrzucamy kopytka do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 3–4 minuty.