Kluski śląskie

Kluski śląskie

Wspaniałe kluski z obowiązkową dziurką na sosik!

Czas przygotowania

30-45 min.

Czas gotowania

10 min.

Porcje

2-3

Składniki

  • 700 ziemniaków (ok. 500 g po ugotowaniu)
  • 125 g mąki ziemniaczanej (¼ ziemniaczanej masy)
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, przestudzone przeciskamy przez praskę.
  2. Wkładamy do miski i uklepujemy, robimy krzyż przez środek i wyjmujemy ¼ masy.
  3. Puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną, a potem z powrotem wkładamy wyjętą masę.
  4. Wyrabiamy gładkie ciasto.
  5. Odrywamy niewielkie kawałki, robimy kulki wielkości orzechów włoskich, które lekko spłaszczamy, a w środku robimy palcem dziurkę.
  6. Wrzucamy do osolonego wrzątku, a gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 3–4 minuty.