
Kluski śląskie
Wspaniałe kluski z obowiązkową dziurką na sosik!
Czas przygotowania
30-45 min.
Czas gotowania
10 min.
Porcje
2-3
Składniki
- 700 ziemniaków (ok. 500 g po ugotowaniu)
- 125 g mąki ziemniaczanej (¼ ziemniaczanej masy)
- sól
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, przestudzone przeciskamy przez praskę.
- Wkładamy do miski i uklepujemy, robimy krzyż przez środek i wyjmujemy ¼ masy.
- Puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną, a potem z powrotem wkładamy wyjętą masę.
- Wyrabiamy gładkie ciasto.
- Odrywamy niewielkie kawałki, robimy kulki wielkości orzechów włoskich, które lekko spłaszczamy, a w środku robimy palcem dziurkę.
- Wrzucamy do osolonego wrzątku, a gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 3–4 minuty.