
Leniwe
Proste kluski z twarogu, przysmak z dzieciństwa!
Czas przygotowania
10-15 min.
Czas gotowania
2-3 min.
Porcje
2-3 porcje
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
- ok. 60 g mąki pszennej
- jajko
- szczypta soli
Przygotowanie
- Twaróg mielimy w maszynce do mięsa, rozdrabniamy praską do ziemniaków albo dokładnie rozgniatamy widelcem (możemy też użyć dobrego tłustego twarogu na sernik).
- Dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
- Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałek o średnicy 1 centymetra, lekko go spłaszczamy i kroimy po skosie na równe kawałki o szerokości ok. 1 centymetra.
- Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy mniej więcej przez minutę.