Leniwe

Leniwe

Proste kluski z twarogu, przysmak z dzieciństwa!

Czas przygotowania

10-15 min.

Czas gotowania

2-3 min.

Porcje

2-3 porcje

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • ok. 60 g mąki pszennej
  • jajko
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Twaróg mielimy w maszynce do mięsa, rozdrabniamy praską do ziemniaków albo dokładnie rozgniatamy widelcem (możemy też użyć dobrego tłustego twarogu na sernik).
  2. Dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
  3. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałek o średnicy 1 centymetra, lekko go spłaszczamy i kroimy po skosie na równe kawałki o szerokości ok. 1 centymetra.
  4. Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy mniej więcej przez minutę.